Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. február 28., vasárnap

Topik körkép

A választott topikom címe nemes egyszerűséggel ennyi: "Fogyókúra".
Azt hiszem sok magyarázatot nem igényel, hogy miről is szól ez a topik, de ha valaki beleolvasgatna, itt megteheti.


Hát akkor lássunk hozzá az elemzéshez!

Topik-rokon topik

A topik az Index fórumon belül a Fogyás-hízás kategóriában foglal helyet, ahol még másik 17 hasonló témájú topik található. Van itt "Ésszerű fogyókúra", "Fogyi-klub", "akupunkturás fogyás", "Norbi update", szóval mindenféle fogyókúrás dolog.
Bár nem a "Fogyókúra" topik a legaktívabb, de ez a legrégibb, a legátfogóbb, és ahová ha nagyobb szünetekkel is, de máig írnak.
A többi hasonló témájú topik mind szűkebb területére koncentrál a fogyókúrának, a legtöbb pedig már egyáltalán nem él. Összesen 3 van, ahová még idén is érkezett hozzászólás, a többi viszont 2009. közepe-vége óta érintetlen. Vagy még régebben...

Aktivitás

A topiknyitó sajnos már törölte magát, de a hozzászólásokból annyi kiderül, hogy "Ragika" volt a nickneve. Nos, akárki legyen is ő, 1998. 09. 06-án indította útjára a csevejt, hogy megtudja: Hogyan lehet egyszerűen lefogyni?
Azóta 1401 hozzászólás érkezett, az utolsó szombaton, vagyis 2010. 02. 27-én.
A topik az első napokban igen aktív volt, naponta több hozzászólás is érkezett. Aztán elkezdtek ritkulni a hozzászólások, melyek között több nap is eltelik olykor. Az első nagyobb szünet még 1998-99-ben következett be. Az 1998. 10. 22-ei hozzászólást ugyanis csak 1999. 8. 11-én követte egy újabb. Aztán ismét feléledni látszott a topik, majd 1999-2000 fordulóján ismét bekövetkezett egy 3 hónapos szünet. Ezek a kihagyások végig megfigyelhetők a topikban.
Az idei első hozzászólás 2010. 01. 13-án érkezett, az ezt megelőző viszont 2009. 11. 20-án, így itt is megfigyelhető egy jelentősebb kihagyás.
Idén mindössze 8 hozzászólás érkezett, szabálytalan időközönként.

Hozzászólók

A topikban rengeteg nicknév fordul elő, melyek közül természetesen vannak újra és újra felbukkanó nevek. Vannak olyanok is, akik más, hasonló témájú topikokban is gyarapították a hozzászólások számát.
Kevés azonban azoknak a száma, akik huzamosabb ideig aktív résztvevői lennének a topiknak, olyan pedig még kevesebb van, aki akár évek óta visszatérő lenne.
Itt is a periodikusság figyelhető meg, ahogy a hozzászólások gyakoriságában is. A külöböző aktív időszakoknak megvannak a maguk "törzstagjai", akik viszonylag gyakori hozzászólásukkal igyekeznek életben tartani a topikot.
De rengeteg olyan névvel is találkozhatunk, akik mindössze 1-2 hozzászólással járultak hozzá a topik működéséhez. Az aktuális "törzstagok" azonban jól fogadják az "újoncokat".
Első nekifutásra úgy tűnt, nincsenek konfliktusok, viták. Mindenki igyekszik hasznos tanácsokkal, biztatással ellátni a "rászorulókat".

Na, egyelőre ennyi. Folytatás a következő héten. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése