Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2011. szeptember 29., csütörtök

Amit a MaNDA-ról tudni érdemes 1.

Üdv!

Az első érdemi bejegyzésben magáról a MaNDA-ról lesz szó, illetve egészen pontosan annak megalakulásáról. A Múlt-kor történelmi portálon közzétett cikkek segítségével (de természetesen más oldalakon, így pl. az Origón is lehetett olvasni a témáról) gyönyörűen nyomon követhető az a folyamat, ami a tervezet első bemutatásától a MaNDA megalakulásáig tart.
A fent említett honlapon talált cikkeket elolvasva a következő folyamat rajzolódik ki előttünk:

2010. november közepén, Brüsszelben, az Európai Unió Tanácsának ülésén Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország, az Unió soros elnökeként (2011. első féléve), kiemelten fog foglalkozni a digitalizálással, a kulturális javak digitális formában történő megőrzésével.
Ennek részeként létrejön a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, „becenevén” MaNDA, amelynek tervét Szőcs Géza szintén ismertette a résztvevőkkel.

2011. januárjában már arról lehetett olvasni, hogy megkezdődtek a MaNDA létrehozásának munkálatai, és a korábbiaknál kicsivel többet lehetett megtudni a készülő Archívumról.

2011. május 9-én került sor a MaNDA létrehozásáról szóló törvényjavaslat benyújtására. A javaslat értelmében a MaNDA a Magyar Nemzeti Filmarchívum átalakításaként jönne létre, célja pedig „a magyar kultúra által létrehozott alkotások digitális rögzítése, illetve az eddig zártan és szétszórtan működő archívumok rendszerének összekapcsolása, a közkinccsé tétel elősegítése” lenne.

2011. június 6-án már el is fogadták a törvényjavaslatot, június 11-én pedig hatályba lépett a 2011. évi LX. törvény, amelynek értelmében létrejön a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése