Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2011. szeptember 30., péntek

A 2011. évi LX. törvény

Üdv mindenkinek!

Az előző bejegyzésekben kicsit közelebbről is megismerkedtünk a MaNDA-val, annak céljával, feladataival, a célok megvalósításának több lépcsőből álló programjával. Ez alkalommal a korábbi bejegyzésekben elmondottak jogszabályi hátterét tekintjük át, azaz a 2011. évi LX. törvényt, amely az 1997. évi CXL. törvény és a 2004. évi II. törvény módosításával létrehozta a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet. 

A 2011. évi LX. törvény elfogadására 2011. június 6-án került sor, hatályba lépése június 11-én következett be.
A törvény a Magyar Közlöny 2011. június 10-i, 62. számában került kihirdetésre. A meglehetősen rövid, mindössze egy oldalas törvény teljes címe: "2011. évi LX. törvény a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításáról"


A törvény első paragrafusa tárgyalja a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényen ejtett módosításokat, a második paragrafus pedig a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL.törvény változtatásait.

A MaNDA-val kapcsolatos rendelkezések a korábbi, módosított törvényekben az alábbi helyeken lelhetők fel:
  • A mozgóképről szóló törvény IV. Fejezete (A nemzeti filmvagyon védelme) foglalkozik a kérdéssel, ez a törvény 34. és 35. §-át foglalja magában.
  • A nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény esetében a MaNDA a III. Fejezetben (A nyilvános könyvtári ellátás működésének feltételei) kap helyet, egészen pontosan az 59. § 4., 6., és 7. pontja tartalmaz rendelkezéseket az újonnan létrejött intézménnyel kapcsolatosan.

Itt és most nem térek ki az új törvény minden rendelkezésére (ha valaki mégis szívesen elolvasná a törvény egészét, az itt megteheti), csupán a legfontosabb (illetve általam legfontosabbnak vélt) pontjait emelném ki.

"A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a miniszter irányítása alatt álló, közgyűjteményként működő önálló költségvetési szerv."

"A MaNDA alapfeladata, hogy… ellássa a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, feldolgozásával, megőrzésével kapcsolatos feladatokat, szakmai szolgáltatásokkal, kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar kultúra fejlődéséhez és segítse a mozgóképkultúrával összefüggő oktatást."

"A MaNDA főigazgatóját a miniszter nevezi ki és menti fel, szervezeti és működési szabályzatát a miniszter hagyja jóvá."

"A MaNDA [másik] alapfeladata, hogy… a magyar kulturális örökség részét képező értékeket, különösen az irodalmi, képzőművészeti, zenei, audiovizuális alkotásokat számba vegye, digitálisan rögzítse, ily módon is az utókor számára megőrizze, és széleskörű hozzáférhetőségét megteremtse."

(Az idézetek természetesen a 2011. évi LX. törvényből származnak.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése