Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. március 7., vasárnap

Jakobson és a Fogyókúra 2.

A Jakobson által felvázolt kommunikációs funkciók közül eddig még nem volt szó a fatikus, metanyelvi és poétikai funkcióról. Éppen ideje ezekkel is foglalkozni.


Fatikus funkció

A kontaktusra, vagyis a kommunikáció létrehozására, fenntartására, meghosszabbítására irányuló funkció. A "lényegi" megnyilvánulások előtt illetve között találunk erre példát. Nyelvi megnyilvánulásai lehetnek a köszönés, megszólítás, bemutatás stb.
Ha a cél a kommunikáció létrehozása, akkor a legjobb példa egy topikból nem lehet más, mint a topiknyitó hozzászólás:
"Jaj Istenem.
A felfujt rizskenyér és az alma már a fülemen jön ki.
Tud valaki olyat ami nem nehéz?"

Metanyelvi funkció

A kódra irányul, annak ellenőrzésére szolgál, hogy a másik fél érti-e a kódot. A kommunikáció ebben az esetben a nyelv segítségével magáról a nyelvről szól.
Erre a funkcióra nem sok példát találtam a topikban, egyet azért megemlítek:
"Félreértettél, a 17-est olvasd el még egyszer:-)" - "rocher" - A címzett "csogu" volt, aki "rocher" egy korábbi hozzászólását tévesen értelmezte.

Poétikai funkció

Ez a funkció az üzenet megformáltságára utal. Ide tartozik pl. a fogalmazásmód, de akár a helyesírás is, ami kifejezi az adott személy egyéniségét, stílusát.
A topikban nagyon sokféle fogalmazásmóddal találkozhatunk. Van aki hosszú, tömött sorokban fejti ki véleményét, míg más megelégszik néhány szavas megnyilatkozásokkal is. Vannak, akik láthatóan sok gondot fordítanak az üzenetük megformálására. Szép, kerek, értelmes mondatokat írnak. De ennek persze az ellenkezőjét is tapasztalhatjuk. Ugyanez a különbözőség vonatkozik a helyesírásra is.
Ugyanakkor az is észrevehető, hogy egy személy többnyire mindig ugyanolyan hangulatú, stílusú hozzászólást tesz közzé. Az, hogy valaki ragaszkodik a saját stílusához, természetesnek tűnhet, ez azonban olykor a "kevésbé kívánatos" kategóriát súrolja. Jó példa erre a korábban már említett "zsoka20", aki állandó NAGYBETŰS írásával és rossz helyesírásával mutatkozott be az Index fórumán.
Bár "The Last Dragon" nem fogalmazásáról és helyesírásáról azonosítható be, de azért mégis akad valami, ami a "védjegyévé" vált. Ez pedig a kék betűs írás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése