Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. március 30., kedd

Addig nyújtózkodj, amíg a fórumod ér! Vagy még tovább?

Kis szünet után ismét itt vagyok, hogy még tovább boncolgassam a "Fogyókúra" topikot.

Ezúttal arra keresem a választ, hogy a fórumozók számára elég-e az a tér, amit a fórum kínál nekik, vagy esetleg ennél többre vágynak? Mondjuk személyes találkozóra, vagy egy wikipédiás szócikk összedobására?

A hozzászólók nem túl aktívak, és elég nagyok az időbeli hézagok a hozzászólások között, így a "fórumlakók" gyakorlatilag még a fórum kereteit sem használják ki maximálisan. Nincsenek állandó tagok sem, így nem is igazán alakulhatott ki a hozzászólók között olyan szoros kapcsolat, hogy szükségét érezték volna egy személyes találkozó, vagy akár e-mailben egy privát beszélgetés összehozásának.

De, minthogy a kivétel erősíti a szabályt, néhány próbálkozást azért elcsíphetünk, ha figyelmesen olvasunk a topikban.
Itt van például egy "anamika" nevű hozzászóló, aki egy "körtekör" nevű programra csábította/csábította volna a fórumozókat. Annak azonban, hogy volt-e érdeklődő a dologra, semmi jele.

Néhány hozzászóló felajánlotta, hogy segít a fogyókúrában azoknak akik felveszik vele a kapcsolatot e-mailben, de ez csak elvétve fordul elő, a reagálásnak pedig szintén semmi jele.

Ugyanez mondható el arról is, ami a fórumban felgyülemlett tudás egy kupacba gyűjtésének igényét illeti.
Ez azonban már csak részben tudható be a gyenge aktivitásnak. A másik ok az, hogy a fórumban elhangzott "tudás" forrásai már létező honlapok, cikkek, írások stb. Így a fórumban található ismeretek összefoglalása tulajdonképpen ezeknek a cikkeknek, írásoknak az ismétlései lennének, amire pedig nem sok szükség van.

Szintén ezért nem mondható el az, hogy eredne a fórumból saját honlap, vagy wikipédiás szócikk vagy egy blog stb. Igaz ugyan, hogy a hozzászólók közül többeknek van saját honlapja illetve blogja, amire hivatkoztak is a hozzászólásaik alkalmával, és igaz az is, hogy rengeteg honlap, cikk linkjét találjuk a fórumban, de ezek nem magából a fórumból erednek. Kapcsolódnak a témához, de nem a fórum hatására jöttek létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése