Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. március 7., vasárnap

Jakobson és a Fogyókúra 1.

Ígéretemhez híven alaposabban megvizsgáltam a topikomat abból a szempontból, hogy a jakobsoni kommunikációs funkciók hogyan jelennek meg a hozzászólásokban. Ebben a bejegyzésben a referenciális, emotív és konatív funkciókkal foglalkozom.


Referenciális funkció

Referenciális, vagy más néven közlő, tájékoztató funkció.
Ez a funkció a kontextusra irányul, vagyis a kommunikáció célja ebben az esetben az ismeretátadás. Nyelvi formái lehetnek egy útbaigazítás, hirdetés, üzenetközvetítés, előadás stb.
Az általam vizsgált "Fogyókúra" topikban ez a funkció határozottan érvényesül. Mivel a topiknyitó azzal a szándékkal nyitotta meg a topikot, hogy a hatásos fogyókúrás módszerekről faggassa a hozzászólókat, természetes, hogy rengeteg példát találunk a referenciális funkció megnyilvánulására. Talán ez a funkció az, amelyik a legdominánsabban képviselteti magát a topikban.
Sokan írták/írják le saját tapasztalataikat, bevált módszereiket. A hozzászólók között személyi edzőt is találunk, aki szakszerű tanácsokkal látja el a fogyni vágyókat.
Ezen kívül többen hivatkoznak különböző fogyókúrás termékekre, illetve honlapokra.
Példaként itt egy hozzászólás, amiben könnyen felismerhető a referenciális funkció:
"Probaltatok mar a myreductil t?
Ez egy karcsusito tabletta.Nagyon elterjedt egesz europaba. Hatasa abban all hogy megszunteti az ehseg erzetet az agyban es segit lefogyni es utanna megorizni formad. En csak ajanlani tudom, egy ismerosom meselt rolla neki sokat segitett fogyni. Bovebb infot rolla : http://www.myreductil.com?a_aid=1efd359c" - A hozzászólást "miti88"-nak köszönhetjük.

Emotív funkció

Emotív, vagy expresszív funkciónak is nevezik az érzelmi funkciót, mely a feladóra vagy az üzenet tárgyára irányul. A beszélőnek az üzenettel kapcsolatos érzelmeit, indulatait, hangulatát fejezi ki. Nyelvi kifejezőeszközei gyakran az indulatszavak, de akár az elfogultságról tanúskodó megnyilvánulásokat is ide sorolhatjuk.
Bár a topikban a legtöbb hozzászólás mögött lényegében a referenciális funkció bújik meg, azért az emotív funkcióra is találunk néhány példát, ha nem is sokat.
Az egyik legjobb példa az érzelmi funkció megnyilvánulására az "emmy4" és "zsoka20" közötti kis beszélgetés volt még 2006-ban. Íme egy kis ízelítő:
"AZÉRT MEGADHATAD VOLNA NEKEM AZT AZ ESÉLYT ÍGY LÁTATLANBAN IS,TESZTELHETÉL VOLNA"INGYEN" MIELŐT MEGITÉLSZ/ELITÉLSZ." - "zsoka20"
"Nem szeretem ha kiabálnak velem, még írásban sem." - "emmy4"
"ÉS LEHET HOGYHA SZEMÉLYESEN ISMERNÉL(szüz jegyű vagyok,makszimalista szinte mindenben)MEGÉRTETTED VOLNA HOGY NEM KIABÁLNI SZERETEM VOLNA HANEM CSAK MEGAKARTAM VÉDENI MAGAM A FÉLRE ÉRTÉSEKTÖL.
NEHEZEN TÜRÖM AZ IGAZSÁGTALAN KRITIKÁT PLÁNE EGY FÁRASZTÓ/LELKET MEGVISELŐ NAP UTÁN." - "zsoka20"
""(szüz jegyű vagyok,makszimalista szinte mindenben)"
Kár, hogy a helyesírásra nem terjedt ki az a maximalizmus... Meg az etikettre..." - "H_G"
Azt hiszem ennyi elég is az érzelmekből. :)

Konatív funkció

A konatív funkció "érthetőbb nyelvre" fordítva felhívó funkciót jelent, amely a címzettre irányul, annak befolyásolására szolgál. Nyelvi formái lehetnek a megszólítás, felszólítás, meghívás, tudakozódás stb. Ennek a funkciónak a következtében gyakran alakul ki alá-fölé rendeltség a beszélgető felek között.
Erre a funkcióra már jóval több példát találunk a topikban, mint az érzelmi funkcióra:
"Tudtok valamit a Magnapress Slim készülékről? Van valaki köztetek, aki esetleg már ki is próbálta?" - "Manzanilla"
"Hé emberek, ébredjetek már fel álmotokból." - A hozzászólás még hosszan folytatódik, nagyjából ugyanilyen hangnemben. "hb1" hozzászólása tipikus példája annak, amikor valaki azt hiszi, csak neki van igaza, és mindenkinél jobban tud mindent...
És ha már "három a magyar igazság", álljon itt egy utolsó példa a konatív funkcióra:
"Sajna még mindig nem értek ehhez a hülle indexhez:)Van olyan keresés,hogy csak a te hozzászólásaidat írja ki?" - "Huzatka"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése