Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. október 3., vasárnap

Amit csak a bloggerek értenek...

Üdv!

A zsargon a társadalomban hierarchikusan elhelyezkedő csoportok tudatos vagy nem tudatos beszédmódja, amely a társadalmi csoport elzárkózási szándékait szolgálja.
Miután bloggernek lenni ma már komoly hivatás, szinte el is lehet várni, hogy legyen a bloggereknek is egy sajátos beszédmódjuk. Ez lenne a blogzsargon.
Blogzsargon
Forrás: hvg.hu, 2005. május 18.

Az alábbiakban 13, a bloggerek által gyakran használt kifejezés következik, rövidke magyarázattal együtt. A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült.

1. Sablonok: tulajonképpen ezek segítségével tudjuk alakítani a blog dizájnját. Többféle betűtípussal és színnel rendelkező sablonokat kínálnak a szolgáltatók, de bloggerek maguk is átszabhatják az előre gyártott sablonokat.

2. Blogstat: statisztikai adatok, melyeket a blogszerkesztő rendszerek szolgáltatnak a felhasználók számára. Ilyen adatok pl. hogy hányan keresték fel a blogot, milyen napszakban, mennyi ideig tartózkodtak a blogon, vagy hogy milyen böngészőt használt a látogató.

3. Blogszerkesztő: a hagyományos szövegszerkesztőkhöz hasonló funkciókkal rendelkező kezelőfelület. Ezen szerkesztik meg a bloggerek a bejegyzéseiket, mielőtt közzétennék a blogjukban.

4. Blogtárs: az a személy, akivel a blogger közösen szerkeszti a blogot.

5. Blogimport-blogexport: némely blogszerkesztő rendszer által kínált lehetőség arra, hogy a felhasználó blogját egy másik blogszolgáltató felületére vihesse át és vissza.


6. Kilinkelés: egy másik blog vagy weblap linkjeinek megjelenítése az oldalon.

7. Íráskényszer: néhány blogszolgáltató lehetővé teszi, hogy a blogger bejegyzéseit e-mailen keresztül tegye közzé bejegyzéseit blogjában.

8. Post vagy poszt: egy újabb bejegyzés közzétételét nevezzük "posztolásnak".


9. Blográdió: egy kis program, ami nevével ellentétben nem rádióműsort sugároz, hanem előre feltöltött és sorrendbe rendezett zeneszámok lejátszását teszi lehetővé.

10. Shoutbox, vagyis üzenőfal: a blogfelületbe illeszthető fórumdoboz, melyben a felhasználók szabadon beszélgethetnek egymással, vagy a szerzővel. Ingyenesen letölthető az alkalmazás, pl. erről az oldalról.


11. Kommentek: szintén egy kis alkalmazás, melynek segítségével bárki megjegyzést fűzhet egy adott bejegyzéshez.


12. Permalink: csak egy-egy bejegyzésre mutató, közvetlenül a szöveg alatt elhelyezett link.

13. RSS: egy olyan alkalmazás, melynek használatakor kedvenc weboldalaink, blogjaink frissülésekor automatikus jelentés érkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése