Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. október 3., vasárnap

Kicsiny hazánk könyvtáros blogjai

Helló!

Talán még nem volt alkalmam megemlíteni, hogy könyvtáros "kisasszonynak" készülök, úgyhogy ezt most pótolnám. Szóval könyvtár szakos vagyok, így magától értetődőnek tűnt, hogy a blogvilág ismertetése kapcsán ejtsek néhány szót a könyvtáros blogokról (is). Teszem mindezt egy szakmai folyóirat, a TMT egyik tavalyi száma alapján.
Könyvtári blogok Magyarországon
Forrás: tmt
Hubay Miklós, 2009. 11-12. szám

Az első könyvtári blog a világon 1995-ben született Jenny Levine jóvoltából. A blog a "The Librarians' Site du Jour" címet viselte magán. Tulajdonképpen nem is igazi könyvtári blogról van szó, hiszen létrehozója egy könyvtári dolgozó volt, márpedig a könyvtári blog valójában az intézmény által létrehozott és szerkesztett "hivatalos" blog.

A könyvtári blogok nagyon hasznosak lehetnek, többféle előnyük is van, mint pl.
  • közölheti a könyvkiadás újdonságait, felhívásokat közölhet
  • online olvasói klubként funkcionálhat
  • hírportálként is működhet
  • rendezvényekről, kulturális programokról tájékoztathat
  • a könyvtári munkafolyamatok leírásával közelebb hozhatja az olvasókat a könyves szakmához  
Magyarországon 2003. november 22-én indult az első könyvtáros blog. A blog a "Könyvtároskisasszony" névre hallgatott, szerkesztője pedig a lelkes "Sorsha" volt. A blog még mindig megvan, habár tavaly óta a jelek szerint elárvult, vagy legalábbis már nem nagyon törődnek vele. Aki beleolvasgatna, itt megteheti.

Ezt követően, ha lassacskán is, de azért szaporodni kezdtek a könyvtárosok, könyvtáros hallgatók által létrehozott blogok.

Az első intézményi blog 2006. szeptember 7-én indult. Indítója az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár két dolgozója volt.

2008. november óta a FSZEK észak-pesti régiójának dolgozói és olvasói is szerkesztenek egy blogot "Könyvtárosok könyves blogja" elnevezéssel. Itt megtekinthető a főként könyvkritikákat tartalmazó oldal.

2006. október 25-e jeles nap a magyar könyvtári blogoszféra életében, hiszen ekkor alakult meg a KLOG elnevezésű könyvtáriblog-gyűjtemény. Jelentősége abban áll, hogy egy helyre gyűjti a könyvtári témájú blogokat.

Néhány további példa könyvtári blogokra, természetesen a teljesség igénye nélkül:
  • a Könyvtárostanárok Egyesületének hivatalos blogja, a "KönyvtárosTanár"
  • az ELTE Egyetemi Könyvtárának blogja
  • az Országos Idegennyelvű Könyvtár "Kávészünet" c. blogja
  • Nemzeti Digitális Adattár blog
  • Könyvtár és humor - Horváth Péter szerkesztésében 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése