Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. október 8., péntek

Blogos összefoglaló

Halihó!

Nincs egy hónapja, hogy elkezdtem a blogos gyűjtőmunkát. Az idei félév első bejegyzésében szó volt arról, hogy a blogot, mint témát másodmagammal együtt, internetes források segítségével kell feldolgoznom. Szintén az első bejegyzésben tüntettem fel, hogy az én blogomban mely részterületekkel, résztémákkal kapcsolatban sorakoznak majd a bejegyzések.
A feladatot érzésem szerint sikerült elvégezni, így nem maradt más hátra, mint egy rövidke összefoglalót kanyarintani a végére.
"A blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e.
[…]
Az eredeti „weblog” kifejezés a „web” és „log” (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog alak.”

A fontosabb blogtípusok közé tartoznak a személyes, tematikus, elmélkedő, haverblog, blogregény, hírblog, közös blog, politikai, leírásblogok, vállalati, komplex, spamblogok, címtár blog, jogi blog, tanácsadó blog.
A különböző típusokat a blogokban foglalt tartalom alapján különböztetjük meg, de a blogok között formai szempont alapján is különbséget tehetünk. Ennek alapján beszélhetünk podcastról, fotóblogról, videóblogról, mikroblogról.

A mikroblog nagyon rövid, egyszerű bejegyzéseket foglal magába, melyek általában csak egy-egy linket, pár mondatot, egy képet vagy videót tartalmaznak.  Ide sorolják a közösségi oldalakat, pl. a Twittert.
A Twitter az első és azóta is a legnépszerűbb mikroblog-szolgáltatás. 2006. októberében indult a szolgáltatás, melyet ingyen igénybe vehetnek a felhasználók.

Az egymáshoz kapcsolódó, egymást kommentáló blogok hálózatát blogoszférának nevezzük. A blogoszférát felfoghatjuk úgy is, mint a nyilvánosság sajátos törvényszerűségekkel rendelkező, a közvélemény formálására is alkalmas színterét.

A blogoszféra 4 vezető témája a politika, zene, pletyka és az anyaság kérdései.

A blogoszférát alkotó blogok bejegyzéseit a bloggereknek köszönhetjük, akik többnyire a 18-44 év közötti tanult, jómódú férfiak köréből kerülnek ki.
A bloggerkedést ma már hivatásnak tekintik, és sok blogger igyekszik is kihasználni a lehetőséget, hogy némi pénzt sajtoljon ki blogjából. Vannak, akiknek sikerült is komoly vagyont keresniük blogjukkal. A szerencsések közé tartozik pl. Nick Denton, akinek 2002-ben indított blogja 2004-ben már havi! 6500 dollárt jövedelmezett.

Mint ahogy minden komoly szakmának, úgy a bloggereknek is van saját zsargonjuk, sőt még etikai „kódexük” is.

A blogokat a könyvtáros szakmával is barátságba lehet hozni, hiszen  több könyvtári blog is működik Magyarországon. 
Könyvtári blognak egy intézmény által szerkesztett "hivatalos" blogot tekintjük. Az első ilyen hazánkban a 2006-ban indított orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár blogja volt.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése