Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. április 6., kedd

Nincs net - nincs fogyókúra?

Azért nem egészen...
Az internet kétségtelenül az egyik legjobb és leggyorsabb módja a téma megvitatásának, illetve a témáról való információszerzésnek, de ez korántsem jelenti azt, hogy elvesznének szegény fogyókúrázók nélküle.

A téma ugyanis létezhet, sőt létezik a net nélkül is, mind az interperszonális-, mind a csoportos-, mind pedig a tömegkommunikáció szintjén.
Hogy hogyan? Lássunk néhány példát.

A legegyszerűbben talán az interperszonális, azaz személyes kommunikációt lehet elképzelni.
Ehhez ugyanis nem kell semmi más, csak egy "sorstárs", vagy valaki, aki szívesen ad tanácsot. Mondjuk ilyen egy dietetikus. (Aki attól még persze lehet "sorstárs" is, láttam már rá példát.)
Ha növeljük kicsit a létszámot, el is jutunk a csoportos kommunikációig. Kis csoportokban is lehet beszélgetni a témáról, megosztani egymással a tapasztalatokat, véleményeket. Egy dietetikus is tarthat "előadást" egyszerre több embernek.
A kis csoprt pedig közös programokat is szervezhet, például közös tornát, biciklitúrát, kirándulást, kertipartit csak egészséges ételekkel, és megannyi programot, ami színesebbé és elviselhetőbbé teheti a fogyókúrát.
És ha még ez sem elég?
Akkor ott vannak a könyvek, újságok, plakátok, televízió és rádióműsorok, dvd-k, melyek egyszerre nagy tömegeket szólítanak meg, bontogatva ezzel az idő és tér korlátjait.
Mindenki találkozott már Norbi Update könyvvel, Rubint Réka dvd-vel, Wellness magazinnal, Alli reklámmal a tévében, és plakáttal a gyógyszertár ajtaján.

Mindent egybevetve tehát elmondhatjuk, hogy ezek a net nélküli formák nemcsak létezhetnek, de léteznek is, párhuzamosan az internettel. Ez azt jelenti, hogy a fogyókúráról akkor is tudnánk beszélni, információt szerezni, ha nem létezne net.
Ez azonban jelzésértékű és elgondolkodtató is egyben. Hiszen létezik internet, ahol gyakorlatilag mindent megtalálunk a témáról, mégis vevőre találnak olyan újságok, könyvek, műsorok, melyek a témát ölelik fel, részben vagy egészben.
Ez azt mutatja, hogy a fogyókúra annyira fontossá vált az életünkben, hogy igyekszünk minél több teret biztosítani számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése