Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. szeptember 25., szombat

Blogtípusok - Második felvonás

Üdvözlet a Földlakóknak!

Még mindig blog, még mindig blogtípusok. Majdnem Wikipédia, de azért mégsem.
Blogtípusok "hvg módra"
Forrás: hvg.hu
2005. május 18-án keletkezett a cikk, ismeretlen elkövetők által.

A cikk szerzői - akárkik legyenek is - ugyanarra a feladatra vállalkoztak, mint a Wikipédia. Összegyűjteni a fontosabb blogtípusokat, és mindegyikről írni néhány sort, hogy a kedves olvasó tudja, hogy miről van szó. A bevezető sorokban még utaltak is arra, hogy forrásul felhasználták a Wikipédia szócikkét, és valóban. A nagy része kísértetiesen hasonlít az ott látott cikkre, némi eltérést azért a figyelmes szemek mégis kiszúrhatnak. Ezért került ide ez a cikk (is).

 A cikk lelkes írói a Wikipédiához képest kevesebb típust vettek fel a listájukra, de szerepel a sorban néhány olyan típus, melyet a Wikipédia szerkesztői kifelejtettek a sorból.
Ezek a címtár blogok, jogi blogok, tanácsadó blogok, és a formátum blogok.

Lássuk őket egyenként!

Címtár blog:  valójában egy linkgyűjteményről van szó, melyek érdekesebb, vagy hasznosabb honlapokra irányítanak bennünket. Könnyen kezelhető és gyakran frissített formában tárulnak elénk.

Jogi blog: a politikai blogokhoz hasonlatos, csak itt a törvényekről és jogi esetekről van szó. Gyakran használják a jogi blogokra a "blawg" kifejezést.

Tanácsadó blog: ahogy a neve is sugallja, bizonyos témakörökben igyekszik szakértői tanácsokkal ellátni a bizonytalan olvasókat. A Wikipédia cikkben "leírás blog"-ként fut ez a típus.

Formátum blog: olyan blogok, melyek bizonyos formátumokra "szakosodnak". Tulajdonképpen már erről is volt szó a Wikipédiás cikkben, csakhogy itt megjelenik a "webképregény" és a "moblog", azaz mobil blog fogalma is.

+ 1 kiegészítés:
A vállalati blogokról itt is - ott is szó volt, jelen cikkünkből azonban azt is megtudhatjuk, hogy Magyarországon az első vállalati blogot a KFKI indította 2005. tavaszán.

Folytatás a kövi bejegyzésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése