Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. szeptember 24., péntek

Blogtípusok

 Üdv az olvasóknak!

A blogoknak - mint tudjuk - számtalan formája, fajtája létezik, melyeket különböző szempontok szerint csoportosíthatjuk.
Az elkövetkezendő sorok ill. bejegyzések a blogok különféle típusait, formátumait lesznek hivatottak sorra venni.
Weblogok főbb típusai és formátumai
Forrás: Wikipédia

A fontosabb blogtípusok közé tartoznak:
  • személyes 
  • tematikus 
  • elmélkedő 
  • haverblog
  • blogregény
  • hírblog
  • közös blog
  • politikai
  • leírásblogok
  • vállalati
  • komplex
  • spamblogok 
 Röviden az egyes típusokról:

Személyes blog: "webnaplónak" is szokták nevezni, mivel szerzője a saját életéről, mindennapjairól, gondolatairól, érzelmeiről  írja az egyes bejegyzéseket.

Tematikus blog: ahogy a neve is utal rá, a tematikus blogok csak egy-egy témára koncentrálnak. Írói általában a témában jártas személyek, de jártasságuk ellenére egy ilyen blog jóval személyesebb hangvételű, mint a szakmai blogok.

Elmélkedő:  a szerzője valamilyen felvetődő témáról alkotott véleményét, gondolatát teszi közzé. Ez többnyire valamilyen filozófiai témát jelent.

Haverblog: egy baráti társaság mindennapjairól szólnak a bejegyzések, melyeket a társaság tagjai közösen szerkesztenek. Többnyire rövid, gyakran frissített bejegyzéseket tartalmaznak.

Blogregény: "weben kialakuló interaktív irodalmi próza", hiszen a regény írásában maguk az olvasók is részt vehetnek, pl. hozzászólásaik által.

Hírblog: egy adott téma híreinek tartalmát, összefoglalóját tartalmazza a cikkekre mutató linkekkel együtt.

Közös blog:  több szerző által szerkesztett blog. A szerkesztők köre általában zárt.

Politikai: a tematikus vagy az elmélkedő blogok típusába is sorolhatjuk a leginkább az USA-ban népszerű politikai blogokat. Jellemzője, hogy szerzője a politikai híreket közöl, melyekhez saját véleményét is hozzáfűzi.

Leírásblog: műveletek végrehajtásának folyamatát, ill. a végrehajtáshoz tippeket közölnek. Hazánkban leginkább a konyhai blogokat lehet példaként említeni, melyek egy étel elkészítésének folyamatát írják le.

Vállalati: egy adott cég alkalmazottai szerkesztik, és magától értetődően a vállalattal kapcsolatos témákról születnek a bejegyzések.

Komplex blog: szerzője egy blogban - de más rovatban - teszi közzé a magánéletéről, munkájáról, alkotásairól szóló bejegyzéseit, képeit stb. Tulajdonképpen több blogról van szó, melyeket a közös megjelenés és a szerző köt össze.

Spamblogok: "Más weboldalak linkekkel való támogatására létrehozott értéktelen tartalmú blog." Tartalmát gyakran programokkal, vagy RSS-ekből hozzák létre. Célja, hogy egy adott linknek a keresőmotor számára releváns környezetet biztosítson. Létrehozásuk ütközik a webes etikával.

A blogokat nemcsak tartalmuk szerint különböznek, de formailag is igen változatosak lehetnek.
Beszélhetünk podcastról, fotóblogról, videóblogról, mikroblogról.

Podcast: egy podcast blogban hangállományokat találunk, melyekben zenei kíséret mellett hallhatóak a szerző bejegyzései.

Fotóblog: talán mondani - azaz írni - sem kell, hogy a fotóblog a szerzők által készített fotókat tartalmazzák, melyeket esetleg egy-egy rövid magyarázattal, ismertetővel látnak el.

Videóblog: a podcasthoz hasonló, itt azonban hangállomány helyett videókat találunk.

Mikroblog: nagyon rövid, egyszerű bejegyzéseket foglal magába, melyek általában csak egy-egy linket, pár mondatot, egy képet vagy videót tartalmaznak.  Ide sorolják a közösségi oldalakat, pl. Twitter, Iwiw üzenőfal.

A cikk nagyon hasznos, hiszen, ha nem is túl részletesen, de áttekinthető formában vette számba  a blogok fontosabb típusait, formátumait.
Természetesen a témát egy wikipédia cikkel aligha ki lehetne meríteni. A blogtípusok és formátumok bemutatása így a következő bejegyzésben folytatódik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése