Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. szeptember 26., vasárnap

A makro és a mikro párharca

Helló mindenkinek!

Még mindig mikroblogolunk, ezúttal Wikipédia nélkül, makroblogokkal együtt.
Mostani bejegyzésembe két cikket választottam ki, melyek a makroblog, azaz a hagyományos értelemben vett blog és a mikroblog összehasonlítását tűzték ki célul.
A két cikk bár témájában egybevág, keletkezési idejüket tekintve meglehetősen távol állnak egymástól. Első "alanyunk" ugyanis 2007-es születésű, míg második "versenyzőnk" 2010-ben látta meg a napvilágot.

Úgy érzem, mindenképpen hasznos egy ilyen összehasonlítás, hiszen ebből - reményeim szerint - egyértelműen kiderül, hogy mit gondoltak egyik vagy másik blogtípusról 3 évvel ezelőtt, és hogyan látják a helyzetet ma.

Blog vs. mikroblog 
Forrás: webisztán
A bejegyzést köszönjük "hírbehozó"-nak, aki 2007. 05. 28-án osztotta meg a világgal sorait

Jason Kottke vizsgálata alapján ezt a harcot a mikroblog királya, a Twitter nyerte.
Az említett személy a makroblogok oldaláról a Blogger.com, a mikroblogok mezőnyéből pedig a Twitter kezdeti időszakát hasonlította össze a felhasználók aktivitása alapján.

Az eredmény: a Twitteren jóval több bejegyzés jelent meg a kezdeti időszakban, mint a Blogger.com-on annak szintén kezdeti időszakában.
Az okok: a Twitter dinamikus, egyszerűen használható, több platformon is elérhető, közösségépítő funkcióval rendelkezik.

Makroblog helyett mikroblog a trend
Forrás: hvg.hu
2010. február 5-én született a cikk a hvg szerzőinek jóvoltából

A győztes itt is a mikroblog lett, de már nem olyan nagy fölénnyel.

Egy amerikai felmérés szerint a 12-17 év közötti fiatalok egyre kevesebbet blogolnak, 2006-os adatokhoz képest feleannyian. A makroblogok helyett a rövidebb bejegyzéseket, vagyis a mikroblogokat részesítik előnyben, már csak azért is, mert a fiatalok egyre inkább mobilon interneteznek, a Twitter esetében meg ugye lehetőség van arra is, hogy mini bejegyzéseinket SMS-ben küldjük el.

Ennek ellenére a makroblogokat sem kell féltenünk, hiszen a 30 évesek, vagy annál idősebbek körében a korábbinál népszerűbbek lettek a blogok. 2007-ben a felnőttek 7%-a, 2009-ben 11%-a vezetett blogot.

A BBC News szakembere szerint hiába nő egyre inkább a mikroblogok népszerűsége, a blogolás, mint jelenség nem fog eltűnni, legfeljebb átalakul. A személyes blogok a jövőben várhatóan csak az igazán fontos eseményekre fognak fókuszálni. Ilyen egy esküvő, egy utazás vagy egy gyerek születése. Az aznapi ebéd menüje pedig megy majd a Twitterre...

A mostani két cikkel együtt összesen 6 forrás segítségével igyekeztem összefoglalni a legfontosabb dolgokat, amiket a különböző blogtípusokról tudni kell, tudni érdemes.
Úgy gondolom, ennyi bőven elég ahhoz, hogy egy átfogó képet kapjunk a blogokról, és az általunk látott/ismert blogokat be tudjuk sorolni egyik vagy másik típusba.

A következő bejegyzésekben éppen ezért már nem a blogtípusokról lesz szó. Egy másik résztémára evezünk, és a blogoszféráról, valamint a blogok íróiról, a bloggerekről gyűjtünk egy kis információt.

Addig is szép napokat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése