Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. szeptember 26., vasárnap

"Új" blogformátum - a mikroblog

 Üdv!

A változatosság kedvéért ismét a blogtípusokról, blog formátumokról lesz szó, de hogy ne unatkozzatok nagyon, most nem a "hagyományos" típusokról lesz szó, hanem egy viszonylag új formáról, a mikroblogokról.
Mikroblogok már 2006. óta léteznek, és több millióan használják pl. a Twitter nevű mikroblog jellegű oldalt, mégis vannak még jó néhányan, akik számára a mikroblog fogalma ismeretlen.
Legalábbis erről számol be alant következő forrásunk.

Mire jó a mikroblog? 
Forrás: nyugat.hu
A cikk 2009. szept. 28-án kelt, szerzője Unger András

A mikroblog lényege a gyors és egyszerű információmegosztás. Egy hagyományos bloghoz képest jóval kevesebb időt és energiát igényel a "szerkesztése", hiszen legtöbbször egy-egy bejegyzés csak egy mondatot, egy képet vagy egy linket tartalmaz. Egy mikroblog oldalon nem is írhatnánk oldalnyi bejegyzéseket, hiszen pl. a Twitteren 140 karakterben van maximalizálva az üzenet hossza.

Az első és azóta is a legnépszerűbb mikroblog-szolgáltatás a Twitter nevéhez fűződik. A cikk keletkezésének időpontjában a Twitter a 3. legnépszerűbb közösségi oldalként volt számon tartva, havi 6 millió felhasználóval.

A Twitter mellett más oldalakon is megjelent a mikroblogolás. Csak néhány példa: Tumblr, Plurk, Facebook.

A mikroblogolás népszerűségén nincs mit csodálkoznunk, hiszen a szolgáltatást nemcsak unalmunk elűzésére használhatjuk, de komoly üzleti lehetőségeket is rejt(het) magában egy mikroblog.

A mikroblogot használják vállalkozások legújabb termékeik, akcióik hirdetésére, zenészek saját műveik reklámozására, modellek legújabb fotóik közkinccsé tételére stb.

Twitter 
Forrás: wikipédia

A népszerű mikroblog oldalról már volt ugyan szó a fentebb tárgyalt cikkben, de talán nem lesz haszontalan, ha egy kicsit részletesebben is utánajárunk a dolognak. Tesszük mindezt a közkedvelt Wikipédia segítségével.

A Twitter egy népszerű mikroblog-szolgáltatás, melynek segítségével a felhasználók - legfeljebb 140 karakterben - bejegyzéseket tehetnek közzé, vagy küldhetnek üzeneteket más felhasználóknak.

A Twitter egyik legnagyobb előnye, hogy üzeneteinket többféle módon is közzétehetjük: elküldhetjük pl. SMS-ben, megírhatjuk közvetlenül a Twitter honlapján, de azonnali üzenetküldő alkalmazásokon; egyéb, a Twitter API-t használó programokon (pl. Tritterrific) vagy webes szolgáltatásokon (pl. Netvibes) keresztül is megoszthatjuk közlendőnket.

Használata ingyenes, a felhasználók pedig saját profillal rendelkeznek, ahol mindig megjelennek frissen küldött üzeneteik.

A rendszert 2006. októberében indította a San Franciscóban található Obvious Corp.
A Twitter rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert, nem véletlen hát, hogy már 2007-ben elnyerték  a South by Southwest (SXSW) Web díját, blog kategóriában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése