Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. szeptember 30., csütörtök

Mi fán terem a blogoszféra?

Halihó!

Ígéretemhez híven a blogtípusok és blogformátumok kivesézése után továbbkalandozunk egy szintén érdekes, és szintén a blogokhoz kapcsolódó témára. Ez a téma lenne a blogoszféra.
Blogoszféra, blogszféra, blogtér, blogsphere. Gyakran halljuk/látjuk ezeket a kifejezéseket, melyek - gondolom nem árulok el ezzel nagy titkot - ugyanazt a fogalmat takarják.

De megtudjuk-e fogalmazni, hogy mi is az a blogoszféra? Jelen bejegyzésünk ezt a kérdést hivatott megválaszolni az interneten számosan fellelhető cikkek segítségével.

Hipertext, hipermédia 

A szóban forgó 9 fejezetes munkát egyetlen mondatért ragadtam ki a források közül, mely mondat tökéletes meghatározást ad a blogoszféra kifejezésre.

A blogoszféra tehát az egymáshoz kapcsolódó, egymást kommentáló blogok hálózata, melyet a nyilvánosság sajátos törvényszerűségekkel rendelkező, a közvélemény formálására is alkalmas színterének tekinthetünk.

Négyfelé szakad a blogoszféra 
Forrás: index.hu
Szabó Gergely cikkét 2006. május 8-tól olvashatjuk

Bár a cikk már több mint 4 éves, a benne foglalt megállapítások ennek ellenére ma is helytállónak bizonyulnak. Ezért is került be a sorba. Lássuk miről is van szó!

A Blogads 56.000 blogolvasó megkérdezésével egy felmérést készített, melynek célja az volt, hogy kiderüljön: milyen blogokat olvasunk a leggyakrabban, milyen témák uralják a blogoszférát.

A négy vezető téma közül kettő a nők, kettő pedig a férfiak "területe".

1. Polblogok: politikai blogok, melyeknek olvasói elsősorban a 41-50 év közötti férfiak közül kerülnek ki.

2. Zeneblogok: szintén a férfiak körében népszerűek, leginkább a 30-40-es korcsoporthoz tartoznak.

3. Pletykablogok: talán nem okoz meglepetést, hogy ezen blogok olvasói a nők közül kerülnek ki. Többségük felsőfokú végzettséggel rendelkezik, vagy éppen tanulmányait folytatja.

4. Mamablogok: értelemszerűen az anyasággal foglalkoznak ezek a blogok, melyek természetesen a nők körében örvendenek nagy népszerűségnek.

Kicsiny hazánkban is divat a blogolás és blogolvasás. Nálunk, Barczi Imre, a Blog.hu vezetője szerint a politika, a tévé, a szex és a technika tartozik a legnépszerűbb témák közé.

Kiosztották a blogoszféra Oscar-díjait 
Forrás: index.hu
2010. június 22.

Az előző 4 éves cikk után egy meglehetősen friss cikkel van most dolgunk, ami egy érdekes eseményről "tudósít".

2010. június 22-én Bonnban sor került a BOB (Best of Blogs) elismerések átadására. Jeles esemény ez, hiszen a blogoszféra Oscar-díjának is szokás nevezni az említett elismerést.

A fődíjat az ushahidi.com zsebelte be, de több kategóriában is osztottak ki díjakat.

A díjat egyébként a Deutsche Welle (DW) nemzetközi közszolgálati műsorszóró társaság alapította 2004-ben. A díjakra az internetezők nevezik be kedvenc blogjaikat, melyeket 2 fordulós szavazásra bocsátanak, a fennmaradó blogok közül pedig a DW nemzetközi zsűrije választja ki a kategóriák győzteseit.

Idén 58.000 blog indult a "versenyen", ebből 178 blog jutott át a rostán és került a zsűri színe elé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése