Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. április 7., szerda

Élet a topikon túl 2.

Korábban már írtam egy bejegyzést "Élet a topikon túl" címmel, ahol a topikban elhelyezett linkekről írtam kicsit.
Ez a bejegyzés bizonyos szempontból ennek folytasának tekinthető. Ezúttal is a témához tartozó webes formákat fogom részletezni, de ez alkalommal nem a topikban elhelyezett linkekből szemezgetek, hanem magán a neten található források közül.

A fogyókúra egyre inkább a mindennapjaink részévé válik. Az emberek nagy része vagy fogyókúrázik, vagy fogyókúrára lenne szüksége, így nem csodálkozhatunk azon, ha egyre több információt találunk a neten a témában.
Ráadásul a fogyókúra igen széles téma. Nemcsak a fogyókúrás módszerek, diéták, testedzés tartozik ide, de ezen a körön belül említhetjük még a diétás recepteket, fogyókúrás termékeket kezdve a karcsúsító krémektől a fogyi-bogyóig. Egy fogyókúrázónak fontos tisztában lennie azzal is, hogy az egyes tápanyagokat, vitaminokat mely élelmiszerek tartalmazzák és milyen mennyiségben, és hogy egyáltalán melyik vitamin és tápanyag mire jó. És bizony a fogyókúra ártalmas is lehet, ha az ember túlzásba viszi a dolgot. Anorexia, bulimia, exorexia, ortorexia. Jó, ha ezek jelentésével is tisztában vagyunk, hiszen mindig a megelőzés a legjobb megoldás a bajra.
Mindezekkel a témákkal bőven találkozunk a neten különböző formában és minőségben.
Ezekből válogatnék össze most néhányat.

Publikáció, cikk:
Az ortorexia
A cikk az ortorexia nevű étkezési zavarról szól, vagyis nem kimondottan a fogyókúráról, hanem annak egy határterületéről.
Egyrészt azért választottam be ide, mert egy viszonylag új betegségről van szó, másrészt pedig mert egy meglehetősen tiszta képet kapunk általa a szóban forgó betegségről. Megtudhatjuk, hogy pontosan mit is takar ez a jelenség, hogy mik a jellemző "tünetek", amik alapján viszonylag könnyű feismerni.
Maga az oldal egyébként nagyon egyszerű. Kékes-fehér átmenetes háttér, semmi kép, csak szöveg. A sivár külsőt azonban pótolja a hasznos tartalom.

Honlap:
Fogyókúrák.hu
Ahogy a cím is utal rá, a honlap különböző fogyókúrák leírását tartalmazza. Ezen kívül diétás recepteket, különböző testedzési formák leírását és egyéb hasznos tanácsokat is találunk a honlapon. Plusz még néhány más honlapot is egy kattintással elérhetünk az oldalról, köztük egy fórumot is, ahol másokkal is megoszthatjuk tapasztalatainkat.
Összességében elmondható, hogy az oldal jó, de a dizájn elég sablonos, nekem valahogy nem jött be.

Blog:
"Nagy Fogyás" fogyókúra otthon
Szerencsére blog is akadt bőven a témában, közülük ezt választottam ki. Mindenféle érdekes és hasznos bejegyzést találunk a témában, receptekkel, ötletekkel stb. Csak egy példát szeretnék felhozni a bejegyzések közül: "Valóban fogyhatunk fogyasztó tapasszal?" Például ilyen kérdésekre kapunk választ a blogból.
Engedélyezett a kommentek írása is, amit ahogy elnéztem, az olvasók ki is használnak.
A dizájn itt is egyszerű, de ezt inkább mondanám letisztultnak és elegánsnak, mint unalmasnak.
Ja, és képek is vannak.

Wikipédia:
90 napos fogyókúra
Talán ez az egyik legismertebb, legnépszerűbb fogykúrás módszer, ami ráadásul még használ is.
Meglehetősen rövid bejegyzés, ami igazából csak arra jó, hogy nagy vonalkban megtudjuk, hogy mi is ez. Aki szeretné a módszert kipróbálni, annak máshol kell keresgélnie részletes és pontos forrásokat.
Külön kiemelnék egy pontot, a tömörség netovábbját. Az étrend pont alatt mindössze ennyi áll: "Bár első látásra bonyolultnak tűnhet, nem az, ha van kidolgozott étrend hozzá." - hát igen, most ettől sokkal okosabbak lettünk. :)

Web 2.0:
Fogyi klub
A klub jelenleg 40629 taggal a myvip keretein belül él. Nagyjából ennyi...

Diéta & fitness - fórumok
Rengeteg topik van ebben a kategóriában, sokkal több mint az Indexen, ráadásul jóval aktívabbak is a topikok. A fórumon belül vannak olyan csoportok is, akik egyszerre kezdtek fogyókúrázni, ugyanazt a módszert követve, és napi rendszerességgel megbeszélik egymással a tapasztalatokat. Van itt topik az OBESIMED nevű étvágycsökkentőkön keresztül a Norbi update-on át a pontszámítós fogyókúráig minden, amit csak el lehet képzelni.

Kereskedelmi oldal:
NaturMarket
A NaturMarket egy bio webáruház, ahol a baba-mama meg gyógynövény termékek mellett szép számmal találunk fogyókúrás termékeket. Fogyasztó tapasz, fogyasztó kapszula, fogyasztó tabletta, fogyasztó "dilibogyó" minden mennyiségben. Személy szerint nem hiszek a "vegyél be egy tablettát és ledobsz magadról 15 kilót" cuccokban, de azért jó tudni, hogy mi mindent lehet megkapni az interneten.

A végére hagytam a két kedvenc honlapomat.

Femina
A Femina egyik aloldala a Fogyókúra, egyik kedvenc oldalam.
Rengeteg minden van itt. Diéta leírások, ötletek, tippek, edzésformák, receptek, érdekes cikkek stb.
Ráadásul az oldal nagyon színes-szagos, tele van képekkel, van szavazás, és az alap: a BMI kalkulátor.

Vital
Rendkívül sokoldalú, hasznos oldal, ahol nemcsak a fogyókúráról találunk érdekesebbnél érdekesebb cikkeket, hanem az egészséges táplálkozásról, vitaminokról, szépségápolásról stb. De van itt vitamintáblázat, kalóriatáblázat, BMI kalkulátor, tesztek sorozata, receptek, szavazások, játékok. És ha ez még nem lenne elég, a "Szakértőink válaszolnak" menüpont alatt diplomás (tehát nagyon okos...) emberek tanácsát is kikérhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése