Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. április 23., péntek

A felhasználói attitűdök kifutási lehetőségei

Üdvözlet az olvasóknak!

Szintén egy izgalmas kérdés boncolgatásával készültem. :)

Ha körülnézünk egy kicsit a netes világban, akkor számtalan felhasználói attitűddel találkozhatunk.
Van, aki saját tudását, ismeretét, emlékét kívánja megosztani másokkal, van aki ezeket az ismereteket szeretné begyűjteni. Van, aki alkotó tevékenységét éli ki a neten, mondjuk egy sajátkészítésű videó közzétételével. És persze akad aki egyszerűen csak segíteni akar másoknak. Informálni, tájékoztatni másokat teljesen önzetlenül, mindenféle érdek nélkül.

Érdekes végiggondolni, hogy az egyén, ezeket az attitűdöket milyen formában, milyen módon tudja kifejezésre juttatni a weben, illetve, hogy ezeknek az attitűdöknek milyen szerepük, hatásuk lehet egy adott téma virtuális életében.

Az a bizonyos "adott téma" jelen esetünkben továbbra is a fogyókúra.

A fogyókúra és határterületei, ahogy már korábbi bejegyzéseimben is hangsúlyoztam, mindenféle formában megjelenik a weben. Fórumokkal, blogokkal, kereskedelmi oldalakkal, honlapokkal stb. egyaránt találkozunk a témában, így gyakorlatilag a legfontosabb felhasználói attitűdök mindegyikét lehetőségünk van megfigyelni a neten.

1. birtoklás
Egy blog vagy egy saját honlap kiválóan alkalmas arra, hogy saját tudásunkat, élményeinket, emlékeinket kifejezésre juttassuk.
Ha pedig valakinek nincs sem ideje, sem energiája ahhoz, hogy rendszeresen építgessen egy saját honlapot, akkor az a különböző fórumokban tudja mindezt megtenni. A Hoxa portálon számtalan topikot találunk a fogyókúra témakörén belül, köztük olyat is, ami kifejezetten az egyén tapasztalataira, élményeire épül. Ilyen pl. a Norbi Update programja - tapasztalatok c. topik is.
Szintén ezen az oldalon találunk még két pontot, ami ide passzol. Az egyik a Naplók, a másik a Cikkek menüpont. Mindkét esetben a saját tudás, tapasztalat kiefejezéséről van szó, és egyértelműen kiderül az is, hogy ki a szerzője, tehát a birtokosa az adott szerzeménynek.
Fogykúrás naplókat egyébként több helyen is találunk, pl. a Picursziget.hu-n, azon belül is a "Fogyókúra" menüpont alatt.

2. gyűjtés
Ha valaki fogyni, karcsúsodni szeretne, akkor néhány dolgot mindenképpen be kell gyűjtenie. Nem feltétlenül csodabogyókra kell itt gondolni, de pl. egy pár súlyzó vagy egy gimnasztika labda, egy szobabicikli stb. hasznos lehet a fogyókúra során.
Az Aktívsport oldalon pl. kedvünkre válogathatunk a különböző sportszerek és felszerelések között. Az itt található termékek nem épp a legolcsóbb kategóriába tartoznak, így hasznos lehet a gyűjtőknek a vatera vagy a teszvesz oldalakat is böngészni, ahol a célnak tökéletesen megfelelő felszereléseket szerezhetünk be, jóval pénztárcabarátabb áron.
És persze nemcsak sportszereket, hanem könyveket is hasznos lehet beszerezni a témában. Nem kell túl messzire menni, bőven elég a mindenki által ismert Alexandra honlapját böngészni, ott is fogunk találni néhány érdekességet a témában.
Ha pedig valaki mindenképpen ragaszkodik a szájon át alkalmazandó csodaszerekhez, akkor egészségbolt.hu.

3. önkifejezés
Ez alatt a kreativitást, a közösségvezető szerepet kell érteni.
A kreativitás megjelenhet egy kép, egy videó vagy egy saját honlap vagy blog formájában is.
Az inernet segítségével mindenféle jópofa képeket lehet készíteni és közzétenni, mint amilyen ez itt, vagy ez, vagy ez, és még hosszan folytathatnám a sort. :)

4. segítés/altruizmus
A témában különösen nagy szerepe van a segítségnyújtásnak. Talán nem is olyan nagy túlzás, ha kijelentjük, hogy ez az attitűd a legmeghatározóbb. Gyakorlatilag minden, ami a neten megjelenik a témában, arra szolgál, hogy segítséget nyújtson a fogyni vágyóknak céjaik elérésében.
A különböző fórumokban gyakran kérnek tanácsokat egy-egy kérdéssel kapcsolatban, a felhasználók pedig mindig szívesen segítenek. Tanácsokat, tippeket osztogatnak.
Fórumokon kívül különböző klubok is működnek a témában, pl. a már említett Hoxa portál keretein belül, de létezik a Fogyni vágyók klubja is, ahol mindenféle képek, videók, hírek találhatók a témában, és ha már klubról van szó, akkor persze a tagok a fórum segítségével kommunikálhatnak is egymással, hogy egymás segítségére legyenek.
Megemlítendő még a Gyakorikérdések.hu is, ahol mindenféle bugyuta kérdések is felmerülnek, de válaszok mindig szép számmal érkeznek.
Csak néhány példa a feltett kérdések közül: "Ha holnap megeszek 2 kiló epret, de semmi mást, akkor is fogyni fogok?" vagy "Hogy lehet ujjból fogyni?" és esetleg "Hol a csípő és hol a derék?" Ezekre a kérdésekre válaszolni igazi altruizmus. :D

5. közös tudásépítés
Erre szintén a Hoxa portálját tudom példának fehozni, ahol is találunk egy "Tudásbázis" nevű pontot, 27 oldalnyi fogyókúrás témával. Itt pl. fogyókúrás recepteket is találunk, melyeket a felhasználók dobtak be a közösbe. De a klubok, fórumok is alkalmasak erre a célra, vagyis a közös tudásépítésre.

6. karrier
Hogy előfordult-e már fogyókúrás körökben, hogy valaki kizárólag az internet segítségével hírnévre, vagy szakmai, üzleti sikerre tett szert, nem tudom. Mindenesetre az internet számtalan lehetőséget kínál a karrierépítéshez. Itt szintén egy jól szerkesztett honlap lehet egy jó lehetőség, ahol hirdetéseket is el lehet helyezni, így akár az ismertségen túl pénzhez is juthat az egyén.
De akár a sikerre vágyó személy is jelentethet meg különböző honlapokon hirdetéseket. A fórumokon gyakran találkozni öncélú reklámokkal, amikor a hozzászóló saját szolgáltatásait (pl. személyi edző vagy táplálkozási tanácsadó) vagy az általa árusított termékeket hirdeti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése