Hálózati ismeretek

Könyvtár szakos kurzus munkafüzete

2010. április 16., péntek

A web, a hagyományos média és a valóság viszonya a fogyókúrában

Egy korábbi bejegyzésemben (Nincs net - nincs fogyókúra?) már említettem, hogy a fogyókúra, mint téma, bizony nemcsak az interneten van jelen. Könyvek tucatjai, televízió- és rádióműsorok, plakátok stb. készülnek a témában.
De hogyan viszonyulnak egymáshoz az egyes médiumok?
Ebben a bejegyzésemben erre a kérdésre helyezem a hangsúlyt.

Az internet és a hagyományos média közötti kapcsolat mértékét és milyenségét nehéz megfogalmazni.
Egyrészt elmondható, hogy a hagyományos média, tehát a televízió, rádió, újságok, stb. fontos részei a témának. Annak ellenére, hogy a fogyókúráról csupán az interneten is bőségesen találunk információt, mégis van igény a hagyományos médiára is. Ezt bizonyítja, hogy mindig vevőre talál pl. a Shape magazin, és mindig akad valaki, aki megveszi a fogyókúrás recepteket tartalmazó szakácskönyveket is.

Ugyanakkor megfigyelhető a hagyományos média szerepének csökkenése is. Ez nem véletlen, hiszen az interneten mindent "egy" helyen találunk, így jóval gyorsabb és olcsóbb a tájékozódás. Recepteket, fogyókúrás tippeket, diétákat, edzéstervet, fitness-videókat egyaránt találunk a neten, így nincs szükség megvenni külön a magazint a diétás, fogyókúrás ötletekért, a szakácskönyvet az egészséges receptekért és a dvd-t a fitness-programért.

Az internet szerepének növekedése a többi médiummal szemben részben annak is betudható, hogy olyan lehetőségeket rejt magában, amelyeket egyik médium sem tud pótolni.
Képek vannak a magazinban, videók a dvd-n, de van valami, ami csak az interneten működik.

Ezek pedig azok a bizonyos kalkulátorok, amelyeket a legtöbb fogyókúrával, diétával, egészséges életmóddal foglalkozó oldalon megtalálhatunk.
A leggyakrabban használt természetesen a BMI, vagyis testtömegindex kalkulátor. Ez a minimum, amit egy fogyókúrázó biztosan rendszeresen használ.
A számos kalkulátor közül a gyakrabban használtak közé tartozik az energiafelhasználás-kalkulátor, amely azt segít kiszámolni, hogy a különböző tevékenységekkel, sporttal mennyi kcal-t égettünk el. Ehhez meg kell adnunk azt, hogy milyen tevékenységet végeztünk és mennyi ideig, valamint a súlyunkat is be kell írni a kalkulátorba.
De van még napi energiaszükséglet kalkulátor, ami a magasság, testsúly, életkor és aktivitás alapján számolja ki, hogy egy nap mennyi kcal-ra van szükségünk.
Találkozhatunk még ideális testtömeg kalkulátorral és Own-zone (zsírégető zóna) kalklátorral is.

Az ezeken a kalkulátorokon kapott eredményeket természetesen egy papír és egy ceruza segítségével mi is ki tudnánk számolni, feltéve persze, ha tudjuk, hogyan kell, de a kalkulátorok használata ennél jóval gyorsabb és egyszerűbb. Csak a kért adatokat kell "bepötyögni", és pár másodpercen belül már meg is kapjuk az eredményt.


Visszahat-e a virtuális közeg a valósra?

Különböző fórumokon előfordult, hogy a fórumozók közös programot szerveztek, pl. egy közös edzést, de a kérdésre adható válasz ebben nagyjából ki is merül.
Ha később még eszembe jut valami, majd leírom. :)

És végül az utolsó kérdés: Megjelenik-e a terület webes aktivitása a hagyományos médiában?

Nem igazán... Bár pontos választ erre nem tudok adni, mivel a téma megjelenését a hagyományos médiában kevéssé követem. Nem szoktam fogyókúrás magazinokat lapozgatni, inkább elolvasom ugyanazt az interneten.
Így igazából egyetlen konkrét példát tudok felhozni.
Bors Rékának a Médiakutatóban megjelent 2009-ben egy cikke Pro-anorexia fórumok címmel.
A cím, úgy gondolom, elég kifejező, így különösebb magyarázatot nem igényel.
Ha valaki kíváncsi a cikkre, itt elolvashatja az online változatot, vagy megtekintheti a cikk alapján készített recenziómat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése